Caută
 • Hai Moldova

Rezultate proiect Școala ECO

Actualizată în: 3 mai

Proiectul Școala ECO s-a dovedit a fi un proiect valoros pentru comunitățile în care a fost implementat. Crearea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor a oferit studenților posibilitatea de a învăța cum să aplice un model de management al deșeurilor funcțional.


Activitățile educaționale complementare (instruiri, salubrizări, plantari de copaci, concursuri) care s-au desfășurat pe parcursul proiectului au reprezentat o bună motivare pentru elevi și au oferit, de asemenea, un teren bun pentru conștientizarea problemei deșeurilor și necesitatea de a le gestiona corect.


Acest proiect a contribuit la dezvoltarea comunităților active de elevi – „Patrula ECO”, care promovează colectarea separată și reciclarea deșeurilor, valorile de protecție a mediului și cetățenia activă.


Stabilirea unui sistem durabil de colectare separată a deșeurilor școlare constituie un exemplu pozitiv pentru toate instituțiile de învățământ care își doresc să implementeze practici de mediu, precum și a demonstrat capacitățile de auto-organizare a elevilor și profesorilor.

Participanții au fost instruiți și au primit toate condițiile necesare pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, au asistat și au participat la procesul de sortare și reciclare și, prin urmare, au contribuit la creșterea colectării deșeurilor reciclate și la reducerea cantității de deșeuri aruncate la groapa de gunoi.

Interesul pentru proiectul Școala ECO este foarte mare și multe instituții de învățământ, precum și autorități publice locale își propun să devină parte a comunității Școala ECO.

Rezultatele noastre în cifre:

- 10 Instituții de învățământ participante

- 687 elevi implicați

- 10 grupuri Patrula ECO, 400 de membri

- 140 de pubele și containere interior/exterior instalate pentru colectarea selectivă a deșeurilor și compostare

- 10 training-uri pentru profesori și elevi organizate

- 16 acțiuni de salubrizare organizate

- 26 de tone de deșeuri colectate

- 14 acțiuni de plantare organizate și peste 12.000 de arbori plantați (parte a lecțiilor practice de ecologice

- Concurs între școli Arta Pământului

- Concurs între școli Codul Eco

- Festivalul Reciclării (parte a lecțiilor practice de ecologice)

- 2 pepiniere experimentale create pe terenul școlii

- Eveniment de premiere Gala Hai Moldova


Instituțiile de învățământ participante în program sunt:

 • Gimnaziul Zaicana, s. Zaicana, r. Criuleni;

 • L.T. „Mihail Stratulat”, comuna Boșcana, r. Criuleni;

 • Gimnaziul „Coșernița”, s. Coșernița, r. Criuleni;

 • Gimnaziul „Onițcani”, s. Onițcani, r. Criuleni;

 • Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni;

 • L.T. „Boris Dînga”, or. Criuleni, r. Criuleni;

 • Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Jevreni.

 • L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera;

 • Gimnaziul nr. 67, s. Revaca, comuna Sîngera;

 • Gimnaziul nr. 68 dins. Dobrogea, comuna Sîngera.

Cele 3 instituții de învățământ, care au acumulat punctaj maxim au primit în dar Trofeul Școala ECO, realizat din plastic reciclat, aceste sunt: L.T. „Mihail Stratulat”, com. Boșcana, Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera.

,,Acest proiect este un prim pas, pas pe care toți participanții l-au făcut cu brio și îi felicit pentru asta, dar nu trebuie să ne oprim aici. Educația ecologică, care implică și educația civică nu este un moft ci este o realitate pe care trebuie să ne-o asumăm și o condiție fără de care nu ne putem dezvolta nici la nivel individual, nici la nivel național.

Indiferent de contextul geopolitic nefericit de astăzi, context pe care-l resimțim cu toții deoarece niciodată războiul nu aduce lucruri bune, noi trebuie să privim cu optimism în viitor și să ne facem treaba. Este necesar să continuăm eforturile începute și să asigurăm creșterea și durabilitatea proiectului.", declară coordonatoarea proiectului Școala ECO, Nadejda Cebotari.


„Vreau să vă spun că sunt foarte mândru să fiu astăzi aici, sunt foarte mândru de echipa „Hai Moldova” și pe această cale țin să le mulțumesc pentru acest frumos proiect pe care l-au realizat. Dar și mai mândru sunt de voi, de tânăra generație, de cadrele didactice, de autoritățile locale care ați reușit, ați fost deschiși și ați venit întâmpinarea „Hai Moldova” ca să realizați acest proiect.

Suntem la început și sper că acest proiect va avea continuitate și în alte localități. Protecția mediului ține de fiecare din noi și noi cu toții putem să contribuim să-i dăm mână de ajutor!” - a susținut Alexandru Gîncu, reprezentantul companiei Coca-Cola Moldova și Fundației Coca-Cola.

Acest proiect a fost posibil datorită contribuției financiare a Fundației Coca-Cola și suportului continuu al Olgăi Chumak și Alexandru Gincu, cărora le mulțumim mult!

Împreună facem Moldova o țară mai verde și mai curată!

Hai Moldova!

#haimoldova #școalaeco #milliontreesmoldova

0 afișări0 comentarii