Gala Hai Moldova – Festivitatea de premiere a participanților din cadrul proiectului

aprilie 2, 2022

Duminică, 3 aprilie a avut loc Gala Hai Moldova – Festivitatea de premiere a participanților din cadrul proiectului “Școala ECO – crearea sistemului integrat de management al deșeurilor”.

În cadrul evenimentului au fost premiate cele 10 instituții de învățământ participante în proiect, dar și cei mai activi elevi și profesori.

Școala ECO este un proiect de educație ecologică și civică, prin intermediul căruia ne-am propus să creăm un sistem integrat de management al deșeurilor în 10 școli și să creăm toată infrastructura necesară colectării selective și gestionării corecte a deșeurilor, în conformitate cu legislația în vigoare.

Proiectul Școala ECO reprezintă un început foarte important pentru viitorul țării noastre, deoarece include 3 componente importante, și anume: tinerii, care reprezintă prezentul și viitorul țării, protecția mediului care asigură calitatea vieții și dezvoltarea economică a țării – Republica Moldova.

În cadrul acestui program am abordat următoarele subiecte

  • Schimbările climatice/Economia Circulară
  • Gestionarea deșeurilor/colectarea selectivă
  • Plantarea și îngrijirea copacilor
  • Natura și biodiversitatea
  • Protecția apelor
  • Energia și eficiența energetică
  • Sănătate/stil de viață sănătos
  • Ne-am dorit ca proiectul Școala ECO:

Să fie un catalizator pentru predarea ecologiei, care va contribui la lărgirea temelor ecologice și creșterea în ansamblu a activităților ecologice și interesului pentru acestea în rândul elevilor și profesorilor lor;

Să ofere profesorilor posibilitatea să folosească planuri de lecții gata concepute ce acoperă subiectele majore de mediu; â

Să ofere profesorilor posibilitatea să folosească un stil interactiv și participativ de predare, cu accentul pus în special pe gândirea critică, descoperirea și abordarea creativă a rezolvării problemelor;

Să ajute la formarea unor generații de copii și adulți cărora le pasă de natură și care știu că prin acțiunile lor pot contribui la dezvoltarea unei lumi mai bune!


Este necesar să conștientizăm faptul că mediul reprezintă o valoare, iar soluțiile de protejare a acestuia pot fi identificate numai printr-un proces educațional complex care poartă denumirea de educație ecologică.

În cadrul proiectului, profesorii și elevii au avut de îndeplinit 7 sarcini:

Formarea grupurilor Patrula ECO

Crearea Codului ECO

Analiza de mediu și planul de acțiune

Predarea lecțiilor de educație ecologică

Informarea și implicarea comunității – acțiuni de plantare și salubrizare

Colectarea selectivă a deșeurilor

Participarea în concursul Arta pământului și organizarea festivalului reciclării

Participanții au primit cadouri eco și diplome, dar și simbolul Școala ECO – steagul verde.

Instituțiile de învățământ participante în program sunt:
• Gimnaziul Zaicana, s. Zaicana, r. Criuleni;
• L.T. „Mihail Stratulat”, comuna Boșcana, r. Criuleni;
• Gimnaziul „Coșernița”, s. Coșernița, r. Criuleni;
• Gimnaziul „Onițcani”, s. Onițcani, r. Criuleni;
• Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni;
• L.T. „Boris Dînga”, or. Criuleni, r. Criuleni;
• Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Jevreni.
• L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera;
• Gimnaziul nr. 67, s. Revaca, comuna Sîngera;
• Gimnaziul nr. 68 dins. Dobrogea, comuna Sîngera.

Cele 3 instituții de învățământ, care au acumulat punctaj maxim au primit în dar Trofeul Școala ECO, realizat din plastic reciclat, aceste sunt: L.T. „Mihail Stratulat”, com. Boșcana, Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera.

,,Acest proiect este un prim pas, pas pe care toți participanții l-au făcut cu brio și îi felicit pentru asta, dar nu trebuie să ne oprim aici. Educația ecologică, care implică și educația civică nu este un moft ci este o realitate pe care trebuie să ne-o asumăm și o condiție fără de care nu ne putem dezvolta nici la nivel individual, nici la nivel național.

Indiferent de contextul geopolitic nefericit de astăzi, context pe care-l resimțim cu toții deoarece niciodată războiul nu aduce lucruri bune, noi trebuie să privim cu optimism în viitor și să ne facem treaba. Este necesar să continuăm eforturile începute și să asigurăm creșterea și durabilitatea proiectului.”, declară coordonatoarea proiectului Școala ECO, Nadejda Cebotari.

„Vreau să vă spun că sunt foarte mândru să fiu astăzi aici, sunt foarte mândru de echipa „Hai Moldova” și pe această cale țin să le mulțumesc pentru acest frumos proiect pe care l-au realizat. Dar și mai mândru sunt de voi, de tânăra generație, de cadrele didactice, de autoritățile locale care ați reușit, ați fost deschiși și ați venit întâmpinarea „Hai Moldova” ca să realizați acest proiect.

Suntem la început și sper că acest proiect va avea continuitate și în alte localități. Protecția mediului ține de fiecare din noi și noi cu toții putem să contribuim să-i dăm mână de ajutor!” – a susținut Alexandru Gîncu, reprezentantul companiei Coca-Cola Moldova și Fundației Coca-Cola.

Acest proiect a fost posibil datorită contribuției financiare a Fundației Coca-Cola și suportului continuu al Olga Chumak și Alexandru Gincu, cărora le mulțumim mult!
The Coca-Cola Company

Împreună facem Moldova o țară mai verde și mai curată!

Hai Moldova!